Pizza, pizza, pizza!

Oppskrifter av Sverre Magnus Holen, juni 2022

Når som helst, hvor som helst! Det er få ting som slår en skikkelig god pizza!

Det er nok noen som synes det er litt «skummelt» å lage hjemmelaget pizza med Tipo 00 mel og bruke pizzastein osv, da det kan bli dårlig pizzabunn og man er bekymret for at man ikke får pizzaen i ovnen osv.

Men frykt ikke, her skal dere få en superenkel oppskrift som jeg alltid bruker på pizza deigen, som gir 6 små pizzaer. Om du ikke får brukt alle samme dagen kan du bare steke bunne og fryse de til en annen gang.

Og vi har denne gangen laget pizzaen på pizzastein i ovnen hjemme, som er enklest i forhold til å bruke grill, som kan være litt mer vrient for mange pga varierende temperatur.

Har laget 2 fyll denne gangen, 1 sikker vinner med Italiensk pølse og Mozzarella fra oss, og 1 med litt mer topping for den viderekomne/utforskende. Valget er ditt.

 

Pizzadeig (om du vet du skal ha pizza, vil jeg anbefale her å lage deigen på morgene eller dagen før da det er lang hevetid):

1 kg Tipo 00 fra Capri.

1 ts salt

½ ts tørrgjær.

7 dl vann

I enn bolle heller du alt sammen, rører godt sammen. Setter på kjøkkenbenken med lokk eller plastfolie over. Heves i 8-20 timer, jo lenger jo bedre. Dette gir en fantastisk hevelse på tross av så lite gjær, og den nesten bobler etter å ha stått i 20 timer. Dette igjen gir luftig og crispy pizza.

Etter heving heller du deigen ut på en godt melet overflate. Jobb litt forsiktig med den med mel, og deretter deler du opp i 6 emner. Formes til runde kuler og settes på bakepapir godt med mel under. La hvile i ca 30 min med håndkle e.l over.

Nå er du klar.

 

Pizza 1.

Hvit saus, italiensk pølse, sopp og løk:

Ingredienser:

4 pizzabunner

1 beger crème fraiche

Tørket gressløk (kan utelates)

2 fedd hvitløk

2 pakker Mozzarella fra Smakslykke.

Oppkuttet Italiensk pølse av eget valg fra Smakslykke.

3-4 sopp.

Vårløk/rødløk.

Olivenolje fra Smakslykke.

Salt/pepper.

 

Hvordan:

Putt pizzasteinen på rist midt i ovnen og sett på det varmeste du kan, helst 250C.

Bland inn finhakket hvitløk i i creme fraiche med gressløk, salt og pepper.

Kutt pølsene, sopp og løk i tynne skiver.

Med hendene jobber du med 1 deig av gangen på godt melet benk, og jobber den utover til en ca 30 cm diameter pizza.

(TIPS! Om du synes det er vrient å få pizzaen hel over på pizzasteinen i ovnen, så lag pizzaen på melet bakepapir og løft den over på steinen. Papiret er da under pizzaen ved steking)

Fordel creme fraiche utover pizzaen, riv biter (ca 3*3 cm) med Mozzarella over pizzaen. Spre utover pølse, sopp og løk. Løft pizzaen over til i ovnen med en pizzaspade eller via bakepapiret.

La den stekes i ca 6-10 min, det kommer litt an på ovnen, men følg med. Den er klar når kanten rundt er sprø og gylden, og det samme gjelder fyllet.

Ha på litt pepper, noe urter om du vil, samt litt ekstra virgin olivenolje.

 

Pizza 2.

Hvit saus, sardiner, syltet salturt og dill:

Ingredienser:

4 pizzabunner

1 beger crème fraiche

Tørket gressløk (kan utelates)

2 fedd hvitløk

2 pakker Mozzarella fra Smakslykke.

1 glass med Salicornia, = på Norsk: salturt, (les mer om Salturt under oppskriften)

1 boks Sardiner fra Fangst.

Fersk dill.

Olivenolje fra Smakslykke.

Salt/pepper.

 

Hvordan:

Putt pizzasteinen på rist midt i ovnen og sett på det varmeste du kan, helst 250C.

Bland inn finhakket hvitløk i i creme fraiche med gressløk, salt og pepper..

Med hendene jobber du med 1 deig av gangen på godt melet benk, og jobber den utover til en ca 30 cm diameter pizza.

(TIPS! Om du synes det er vrient å få pizzaen hel over på pizzasteinen i ovnen, så lag pizzaen på melet bakepapir og løft den over på steinen. Papiret er da under pizzaen ved steking)

Fordel creme fraiche utover pizzaen, riv biter (ca 3*3 cm) med Mozzarella over pizzaen. Løft pizzaen over til i ovnen med en pizzaspade eller via bakepapiret.

La den stekes i ca 6-10 min, det kommer litt an på ovnen, men følg med. Den er klar når kanten rundt er sprø og gylden, og det samme gjelder fyllet.

Ha pizzaen over på en tallerken/fat. Fordel utover hele sardiner etter ønske, det samme med salturten og til slutte har du fersk dill over.

Ha på litt pepper og salt, samt litt ekstra virgin olivenolje.

 

Salturt:

Er ofte kalt havets asparges og Samphire på Engelsk. Den lever ikke under vann, men langs kysten. Jeg elsker å bruke den til alt av havets godsaker, enten som krydder eller som salat til et godt fiskemåltid. Ikke så enkelt å få tak i ferskt, men sjekke med gode ferskvarebutikker. Som fersk er den litt mer salt enn denne på glass, mens den syltetede har det litt mer friske/syrlige preget.


Total: NOK 868,00 Førpris: NOK 868,00 inkl. mva.


Inneholder


Capri 350, pizza type "00" 1kg


Antall: 1

Spesielt anbefalt for napolitansk pizza og alle typer deig som krever middels hevetid (12 til 36 timer). Protein 13,5 %
Les mer


Mozzarella di Bufala Campana DOP, pose 250g


Antall: 2

Upasteurisert bøffelmelk (100%). Animalsk løype. Ingen modning. Kritthvit ostemasse med tynn koagulert hinne. Lagret i saltoppløsning.
Les mer


Salicorna, sjøasparges i olivenolje 280g


Antall: 1

Sjøasparges er en typisk plante i Middelhavet og Apulien. Tilsatt krydder og olje
Les mer


Brisling No. 1 100g


Antall: 1

Små lekre Østersjøbrislinger lettrøykes med bøkeflis og legges for hånd i boksen før de får selskap av kaldpresset rapsolje fra Bornholm krydres med lyng og kamille.
Les mer


Olio di Delia Blend 250 ml


Antall: 1

Oliven Nocellara + Biancolilla. Kommer fra et ungt felt i en olivenlund på 1000 oliventrær som er ca. 15 år gamle.
Les mer