Hvitmuggost
Felles for hvitmuggostene er at modningen skjer ved hjelp av utvalgte muggkulturer, som igjen gir den karakteristiske smaken. Hvitmuggostenes overflate er dekket av hvitmugg, som gir den et delikat utseende, mild smak og myk konsistens. Dette belegget dannes ved at hvitmuggkulturen tilsettes ystemelken, eller blir sprøytet direkte på osten.
Hvitmuggostene kan deles inn i tre undergrupper: Camembert, Brie og andre hvitmuggoster. Forskjellen er i hovedsak at en Camembert ikke kan være større enn 250 g. Mens Brie veier ca. 3 kg. De kan være stabilisert og ustabilisert, pasteurisert og upasteurisert (råmelk). En stabilisert Brie er spiseklar fra første stund. En ustabilisert Brie modnes på tradisjonell måte, utenfra og innover. Når osten er ny har den en helt fast kjerne. Denne kjernen vil forsvinne etter som osten modner.
Hvitmuggost
Brie Ermitage
Ermitage Brie har en mild og fyldig smak, og en aroma som minner om hasselnøtter. Under modningen vil osten etter hvert bli nesten flytende inni. Den er da fullmoden og på sitt aller beste.
Brie de Meaux aop
Brie de Meaux regnes som kongen blant brier. Den fremstilles i Meuseområdet, øst for Paris. Den produseres av upasteurisert kumelk og er derved ustabilisert, dvs. at den har en kjerne som modnes fra ytterkant og inn mot midten.
Brie de Normandie Les Truffiers (trøffel)
Brie de Normandie delt og fylt med creme fraiche og sort trøffel (Mélanosporum Black Truffle)
Gangstad camembert ca 200 g
Norskprodusert hvitskimmelost, laget på pasteurisert kumelk.
Camembert di bufala ca 300 g
En hvitmuggost fra Piemonte. Bøffelmelken gjør den kritthvit inni, kremet, blir flytende etter lang tid i romtemperatur. Utrolig deilig og myk smak. Til enhver ostetallerken, til salat, smørbrød etc
Camembert selection aop 250g
MonS sin Camembert Selection er modnet i St Haon. Laget på råmelk. Bedre Camembert finnes ikke.
Camembert ØKO 250 g
Rå melk Camembert fra Normandie. Modnet på ca. 16 dager. Denne økologiske versjonen avslører flere nyanser i smaken. Sølv i WCA2023.
Robiola Bosina, ca 300gr
Myk ost, av piemontesisk opprinnelse, liten i størrelse, men med store særegne egenskaper, i stand til å berike ethvert ostefat.
Robiola 3-latte mini, 150g
En hvitkittost laget av geit, ku og fåremelk. Lages i Langhe regionen i Piemonte og har en mild, kremet smak av melk og smør.
La Tur ca 220 g
Myk ost fra Piemont. Laget av en miks av kumelk, geitemelk og sauemelk. Skorpe med bølgete tekstur, med en beigeaktig farge. Mild og delikat ost, med en harmonisk smak og fylde.
Robiola 2 Latte mini, 150g
En hvitkittost laget av ku og fåremelk. Lages i Langhe regionen i Piemonte og har en mild, kremet smak av melk og smør.
Rosalita - 120gr
Rosalita er en kremost modnet på melkesopp, noe som gir en ganske annerledes smak enn Brie og Camembert. Denne type kremost produseres ikke av mange, noe som gjør den uvanlig og unik her i Norge. Rosalita smelter på tunga
Kristines Myke 200g, Hitra Gårdsmat
En camembertlignende ost. Myk og mild. Mild økologisk upasteurisert hvitmuggost, kan minne om en camembert.
Åskeladd 150g - Grindal Ysteri
Åskeladd er en mild ost, med fløtepreget aroma.