
Hvitmuggost
Felles for hvitmuggostene er at modningen skjer ved hjelp av utvalgte muggkulturer, som igjen gir den karakteristiske smaken. Hvitmuggostenes overflate er dekket av hvitmugg, som gir den et delikat utseende, mild smak og myk konsistens. Dette belegget dannes ved at hvitmuggkulturen tilsettes ystemelken, eller blir sprøytet direkte på osten.
Hvitmuggostene kan deles inn i tre undergrupper: Camembert, Brie og andre hvitmuggoster. Forskjellen er i hovedsak at en Camembert ikke kan være større enn 250 g. Mens Brie veier ca. 3 kg. De kan være stabilisert og ustabilisert, pasteurisert og upasteurisert (råmelk). En stabilisert Brie er spiseklar fra første stund. En ustabilisert Brie modnes på tradisjonell måte, utenfra og innover. Når osten er ny har den en helt fast kjerne. Denne kjernen vil forsvinne etter som osten modner.
Hvitmuggost


Brie de Meaux aop
Brie de Meaux regnes som kongen blant brier. Den fremstilles i Meuseområdet, øst for Paris. Den produseres av upasteurisert kumelk og er derved ustabilisert, dvs. at den har en kjerne som modnes fra ytterkant og inn mot midten.

Brie de Normandie Les Truffiers (trøffel)
Brie de Normandie delt og fylt med creme fraise og sort trøffel (Mélanosporum Black Truffle)

Gangstad camembert ca 200 g
Norskprodusert hvitskimmelost, laget på pasteurisert kumelk.

Camembert di bufala ca 300 g
Pasteurisert camembert av bøffel melk fra nord i Italia, nær Bergamo.

Robiola 3-latte mini, 150g
En hvitkittost laget av geit, ku og fåremelk. Lages i Langhe regionen i Piemonte og har en mild, kremet smak av melk og smør.

Kvit Kjerringøy, Kjerringøy ysteri
Dette er en hvitkittost laget på gårdens egen, upasteuriserte rå melk. Vakkert, karakteristisk kittlag rundt den kremete gylne ostemassen. Fin balanse mellom salt og bitterhet. Ostemassen varierer fra halvfast og kremet til mer rennende avhengig av modnin