Mont d'Or

Den myke fjellosten spises tradisjonelt varm og smeltet og dryppet med en skvett hvitvin.  

Start med å ta av plast og lokk, men la osten stå i den lille treformen den kommer i. Gni evt. osten med litt hvitløk og stikk så noen hull i og rundt midten av osten og hell en skvett tørr hvitvin. Plugg om nødvendig en kvist rosmarin eller annen urt i osten også, og stek deretter i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter. Overflaten skal være pent gyllen og osten helt smeltet.
Server med godt brød, kokte poteter, litt grønt og en god hvitvin.

Mont d'Or er oppkalt etter en fjelltopp – det gylne fjellet – i Jurafjellene hvor osten produseres, på grensen mellom Frankrike og Sveits, og den lille osten er ikke overraskende gjenstand for store stridigheter mellom Frankrike og Sveits, som naturlig nok begge tror at de er opphavsmennene til Mont d'Or-osten.

Faktisk har osten blitt produsert i flere tiår på begge sider av grensen, og begge variantene er AOP-sertifisert. Den store forskjellen på de to er at osten i Sveits typisk er kjent som Vacherin, og at pasteurisert melk brukes i motsetning til franskmennenes bruk av råmelk.